• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۷۶۹۳
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۶
خراسان رضوی » اجتماعی

تحلیل ابعاد اجتماعی اغتشاشات دی ماه ۱۴۰۴

گفتگوی ویژه خبری صدا و سیمای خراسان رضوی دیشب به تحلیل ابعاد اجتماعی اغتشاشات دی ماه ۱۴۰۴ و نقش رسانه های معاند در این حوادث پرداخت.

تحلیل ابعاد اجتماعی اغتشاشات دی ماه ۱۴۰۴

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، استاد جامعه شناسی فرهنگی دانشگاه در این برنامه گفت: اعتراض می‌تواند در اشکال مختلف مسالمت آمیز یا خشونت بار داشته باشد، به عنوان نمونه در انقلاب ۱۳۵۷ که یک خیزش ملی در ایران انجام شد، یکی از صلح آمیز‌ترین انقلاب‌های مدرن رقم خورد به طوری که رهبر انقلاب بسیار مراقبت می‌کرد که فرم اعتراض در قالب راهپیمایی باشد و اگر خشونت‌های کوچکی اتفاق افتاده خودسرانه بود.

دکتر مهدیار افزود: امام راحل (ره) جلو خشونت انقلابیون را گرفت و حتی به برخی گروه‌های پارتیزانی که قصد اعمال خشن را داشتند اجازه چنین حرکت‌هایی را نداد و در مقابل چنین حرکت‌هایی ایستاد و آنچه که رژیم شاه را شکست داد راهپیمایی‌های گسترده و مراسم چهلم شهدا بود که موج ملی را ایجاد می‌کرد.

وی ادامه داد: در حوزه جامعه شناسی جنبش‌های اجتماعی، کنش ورزی‌های خشونت بار به هسته اصلی اعتراض برمی گردد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی حق اعتراض به رسمیت شناخته شده است، اما هیچگاه اجریی و عملیاتی نشده است، هر چند در صورت اجرا هم تغییری در شکل خشونت بار این اعتراض‌ها نداشت، چون اینگونه اعتراض‌ ها محصول یک جامعه توده وار شده است که آدم‌ها رابطه ارگانیک را با جامعه، تاریخ و فرهنگ خود از دست داده‌اند.

مهدیار تصریح کرد: بین این اتفاقات که در مشهد رخ داد با حاشیه نشینی گسترده در این شهر رابطه وجود دارد، مردم حاشیه نشین در واقع از شهر‌ها و روستا‌های مختلف گرد هم آمده‌ اند و در محیط جدید قرار گرفته‌ اند بدون اینکه پیوند‌های قبلی را حفظ کنند و یا پیوند‌های جدید برقرار کنند.

وی اضافه کرد: در چنین شرایطی که محصول جامعه توده وار است، بین افراد ارتباطی برقرار نمی‌ شود، افراد تنها هستند و افراد با وجود اینکه کنار هم هستند، اما با یکدیگر پیوند ندارند و ارتباطات فقط لحظه‌ ای برقرار می‌شود و رابطه عمیق برقرار نمی‌ شود،  در شرایط بحرانی و حساس، چنین شرایطی مستعد سوق یافتن هیجانات به شکل خشونت بار است.

مهدیار گفت: چنین شرایطی را در مسابقات حساس ورزشی و فوتبال در لحظات حساس نیز می‌ بینیم که افراد در لحظه‌ های هیجانی و حساس اقدام به آتش زدن اتوبوس‌ ها و غیره می‌ کنند.

وی افزود: در کشور ما حدود ۳۵ درصد افراد مستاجر هستند که این آمار در کلانشهری مثل تهران حدود ۵۰ درصد است، مستاجران باید بعد از پایان سال منزل خود را تغییر دهند بنابراین نمی‌ توانند ارتباط و پیوند مناسبی با همسایگان برقرار کنند و اعتماد و پیوند محکم برقرار شود.

این استاد دانشگاه افزود: هر چه افراد نسبت به هویت تاریخی خود احساس غنای بیشتری داشته باشند می توانند چشم انداز و امید بیشتری داشته باشند. دانش آموزان ما باید بیشتر با سرمایه های تاریخی و فرهنگی و ریشه های خود آشنا باشند.

مهدیار بر اهمیت درس تاریخ در مدارس تاکید کرد و گفت: این درس باید شیرین ترین درس در مدارس و هویت ساز باشد و این درس نباید به عدد و رقم خلاصه شود و جایگاه آن تنزل پیدا کند.

وی ادبیات کلاسیک ایران را بسیار غنی و دارای هفت قله تاریخی خواند و تصریح کرد: با وجود این روشنفکران ما و مردم به اندازه کافی با ادبیات کشورمان آشنا نیستند و با فلسفه سیاسی کتاب هایی مثل شاهنامه ارتباط نگرفته اند و ارزش های تاریخی خاص به مردم منتقل نشده است. در صورتی که دلالت های سیاسی خاصی در اشعار شاعرانی مثل حافظ وجود دارد.

 

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
معاون اول رئیس‌جمهور درگذشت محمد قمی، نماینده ادوار مجلس را تسلیت گفت
افتتاح مرکز مشاوره خانواده مهر در ماسال
بازارچه مرزی میرجاوه، ظرفیتی برای تبادل کالا
صدرنشینی شهروند آمل و صعود به مرحله حذفی لیگ برتر بسکتبال با ویلچر
صنعت بازی یک فرصت ملی است
اعلام ساعت شروع به کار ادارات در ماه مبارک رمضان
لیگ برتر فوتبال / پرسپولیس - خیبر
سقوط خودرو به داخل کانال آب، مصدومیت راننده را رقم زد
بی‌احتیاطی شکارچیان، عامل احتمالی آتش‌سوزی جنگل‌های سوادکوه شمالی
سرمایه‌گذاری ۷۰۰ میلیارد ریالی برای ارتقای خدمات درمانی در بیمارستان افشار
هفته بیست و دوم لیگ برتر فوتبال؛ برتری خانگی فجر سپاسی مقابل شمس آذر
برپایی جشنواره فروش فوق العاده با عنوان نمایشگاهی به وسعت ایران در گیلان
مسجد مامن دل‌ها و سرچشمه‌ی ایثار
بدون تعارف با سید مجید بنی فاطمه مداح اهل بیت (ع)
بهره برداری از ۹ طرح اقتصاد مردمی بنیاد تعاون بسیج در کهگیلویه و بویراحمد
­هفته ۲۲ لیگ برتر فوتبال؛ تقسیم امتیاز‌ها بین آلومینیوم و پیکان
پیروزی فجر سپاسی مقابل شمس آذر در دیدار خانگی
رونمایی از آثار جدید در حوزه تاریخ انقلاب در جهرم
برگزاری دومین رویداد مشاعره ویژه دانش آموزان مدارس تیزهوشان در یاسوج
کتابسرا؛ خبر‌هایی از دنیای کتاب در استان سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
یک فروند هواپیمای نهاجا دچار سانحه شد
آغاز عملیات اجرایی بزرگ‌ترین طرح راهسازی کهگیلویه و بویراحمد
دعای روز دوم ماه مبارک رمضان
صعود چهار نماینده آذربایجان شرقی به مرحله دوم لیگ فوتبال مناطق کشور
نگرانی مردم سوادکوه شمالی از انتشار گرده زرد رنگ
تمدید مهلت ثبت نام از داوطلبان انتخابات شوراهای اسلامی روستاها
یارانه بهمن‌ماه دهک‌های ۴ تا ۹ واریز شد
میوه و تره‌بار از ۱۵ اسفند کالابرگی می‌شود
تاکایچی به چین هشدار داد
اعلام نتایج صلاحیت داوطلبان شورا‌های شهر؛ اول اسفند
بازداشت ۳۴ اغتشاشگر و تروریست خیابانی
واریز عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران لشکری و کشوری
افتتاح ۱۶ طرح عمرانی در مشهد
تمدید مهلت ثبت‌نام انتخابات شورا‌های روستایی تا فردا شب ساعت ۲۲
از سرزمین چین (۱۰)
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است  (۱ نظر)
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود  (۱ نظر)
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند  (۱ نظر)
انتشار آثار جدید از شاعر مشروطه  (۱ نظر)
دعوت از ورزشکار مراغه‌ای به اردوی تیم ملی والیبال ساحلی نوجوانان  (۱ نظر)
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی گیلان روی میز هیئت دولت  (۱ نظر)