زنان خوزستانی، اسوه مقاومت و ایثار
هشت سال دفاع مقدس، حدیث ماندگار پایداری مادرانی است که قلههای بلند رشادت و شهادت را درنوردیدند .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ،پس از پیروزی انقلاب اسلامی، زنان هنوز نیاسوده و خستگی یک مبارزه طولانی علیه رژیم پهلوی را از تن بیرون نکرده بودند که بار دیگر بر خود تکلیف دیدند برای دفاع از انقلاب، به ایفای نقشهای تازهتر و مؤثرتر در عرصههای جدیدتر بپردازند.
اولین مسئولیتی که زنان در دفاع مقدس، به صورت خودجوش و همپای مردان بر عهده گرفتند، جنگیدن با دشمن بعثی بود.
جهاد در راه خدا و شهادت طلبی از عوامل پیروزی آفرین در صحنه نبرد، خطرها را به جان خریدن و به پیشواز مرگ سرخ رفتن است. یکی از ارزشهایی که رزمندگان اسلام با تکیه بر آن توانستند پیروزیهای بزرگی را برای جبهه حق به ارمغان آورند، شهادت طلبی است.
شهیده سهام خیام نمونه بارز یک شهادت طلب بود وی دانشآموز شهر هویزه بود و از اشغال سرزمینش توسط نیروهای عراقی بسیار خشمگین بود، یک روز در خلال دفاع مقدس در حاشیه رودخانه در حالی که مشغول شستن ظرف بود، به نیروهای عراقی اعتراض کرد و به طرف آنها سنگ پرتاب کرد.
نیروهای مسلح صدام از سنگهایی که با دستان کوچک سهام پرتاب میشد بسیار ترسیدند، به همین دلیل لوله اسلحهها را به سوی او نشانه رفتند و آتش گشودند و جسد سهام ۱۲ ساله در کنار آب بر زمین افتاد؛ تیر مستقیم به پیشانی سهام خورد و به درجه شهادت نایل شد.
شهیده سهام خیام به عنوان یک دختر قهرمان به درس فداکاران کتاب فارسی دانشآموزان سوم ابتدایی اضافه شد.
دفاعی در برابر تهاجم دشمن
هر شخص باید از جان و مال خویش و هر ملتی باید از سرزمین و استقلال خود پایداری کند و در صورت تجاوز دیگران، در برابر آنها به دفاع برخیزد. این دفاع، به معنای دفاع در برابر تجاوز نظامی دشمن است در این بین شیر زنانی بودند که دفاعی گونه با دشمن بعثی برخورد داشتند.
یکی از این شیر زنان در خطه خوزستان مرحومه مجیده نگراوی است، بانو مجیده نگراوی در روزهای آغازین جنگ عراق علیه ایران توانست شش سرباز عراقی را در خانه خود اسیر کند، او به دلیل این اقدام شجاعانهاش مورد تقدیر از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفت.
بانویی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر اسفند ۱۳۷۵ خود به استان خوزستان، از وی به دلیل رشادتهایش تقدیر کرد و درباره او فرمود: مردم عرب خوزستان افتخار مرزداری از میهن اسلامی را دارند و مادران عرب همراه با شیر خود محبت اهل بیت و اطاعت از ولایت را به فرزندان شان میآموزند.
این بانو نقل کرده بود: وقتی ارتش عراق در حمیدیه شکست خورد، سربازان دشمن با اضطراب پا به فرار گذاشتند، در مسیر خود با تیراندازی به سوی مردم، سعی داشتند از دست آنها فرار کنند، ولی راه رسیدن به مرز را نمیدانستند من نیز مانند دیگران منتظر فرصتی برای دستگیری نیروی دشمن بودم زمانی که شش نفر از افراد متجاوز، نزدیک منزل ما رسیدند، به آنها گفتم اگر جلوتر بروید، در محاصره مردم و نیروهای سپاه قرار میگیرد و کشته میشوید گفتند پس چه کار کنیم؟ گفتم: فورا داخل خانه بروید و در اتاق پذیرایی بنشینید و اسلحه خود را درآورید تا آن را پنهان کنم آنها به گفته من عمل کردند وقتی خلع سلاح شدند، از پشت، در اتاق را قفل کردم و مردم را صدا زدم و با اسلحه غنیمتی آن شش نفر عراقی را به سوی مسجد بردم.
این بانو ۲۷ خردادماه امسال در سوسنگرد و در سن ۷۹ سالگی در اثر بیماری درگذشت.
حضور زنان در جبهه و پشت جبهه
زنان در طول جنگ تحمیلی در عملیاتهای گوناگون شرکت میکردند یا در پشت جبهه میماندند و خدمات ارزندهای انجام میدادند. بانوان شیردل، افزون بر شرکت فعالانه خود در صحنههای گوناگون جنگ تحمیلی، مردان را نیز به جهاد و دفاع و ایثار و مقاومت در جنگ، تحریک و تشویق میکردند.
در عین حالی که مادران، جوانان شان در جبهه شهید شده اند با کمال خوش رویی و افتخار، افتخار میکنند به این که جوان آنها در راه اسلام شهید شده است و باز هم پیشنهاد میکنند که جوانان دیگر هم داریم و به اسلام تقدیم میکنیم.
خانم عصمت احمدیان مادر شهیدان اسماعیل و ابراهیم فرجوانی است، از بانوانی که تاکنون به عنوان جهادگر در استان خوزستان شناخته شده است.
بیشتر بخوانید:برگی از دلاوریهای شیرزنان خوزستانی در دفاع مقدس
خانم عصمت احمدیان میگوید:بعد از آشنایی با فرمانده شهید حاج آقا رئوفی، شبهای عملیات، چادر به چادر سراغ بچههای رزمنده میرفتم، برایشان صحبت میکردم پیامشان را ضبط میکردم و فردای عملیات، پیام آن دسته از بچهها را که شهید شده بودند، به خانواده هایشان میرساندم.
ما تا هر جا که بچههای رزمنده بودند، پیش میرفتیم. عکسها و فیلمها و نوارهای زیادی از آن روزها برایم باقی مانده است ـ در یکی از عکس ها، خمپارهای درست بالای سرِ ما در حال انفجار دیده میشود.
روابط عمومی جشنواره فیلم مردمی عمار گفت:، مستند بانو که داستان زندگی خانم عصمت احمدیان مادر شهیدان فرجوانی را روایت میکندساخته شد که محمد حبیبیمنصور نویسندگی و کارگردانی این اثر را بر عهده دارد و ثریا قاسمی، هم کار روایتگری آن را انجام داده است.
مستند سینمایی بانو در ۸۲ دقیقه روایتگر زندگی پرفراز و نشیب بانو عصمت احمدیان، از زنان تأثیرگذار اهواز است، زنی که خودش و اعضای خانواده او از جمله همسر و سه فرزندش هرکدام به نوعی با جنگ در ارتباط هستند.
ایثار و فداکاری مادران شهداء
مادران شهدای دفاع مقدس عزت نفس بالایی داشتند، از این رو، جای تعجب نبود که در یکی از دیدارهای خانواده شهدا با امام خمینی (ره)، مادری با لهجه خرمشهری فریاد میزد:ای امام، سه پسر داشتم و هر سه شهید شدند، دیگر فرزندی ندارم تا در راه اسلام قربانی کنم، خدا مرا فدای تو کند!
ایثارگری و فداکاری زنان ایرانی به اندازهای بوده که حتی رسانههای خارجی هم نتوانستند منکر آن شوند، از جمله یک نشریه پاکستانی که نوشته بود:از خانوادههای اسرای جنگی به خوبی مراقبت میشود.
بیوه زنان فشارهای ناشی از جدایی و عدم ارتباط با همسرشان را با وقار و شکیبایی تحمل کرده اند.
آنها دولت را در قبول تقاضاهای شان که ممکن است از وجهه کشورشان بکاهد، تحت فشار نگذاشته اند این نوع برخورد هیچ گونه شباهتی با صدای گریه بیوه زنان اسرای جنگی عراق ندارد... کلا زنان ایرانی شجاعت رویارویی با هر مصیبتی را دارند.
صحنههای رزم زنان، اگرچه اندک بود، ولی اولاً تا پایان دفاع مقدس کم و بیش ادامه یافت، و ثانیاً، تأثیر عمیقی بر روحیه رزمندگان داشت.