فساد دولتی و فشار سعودیها عامل گسترش اعتراضات در اردن
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه المیادین، علت اعتراضات مردمی در اردن علاوه بر افزایش هزینه معیشت ناشی از فساد دولتی، دخالت سعودیها برای مجازات امان به علت مخالفت آن با معامله قرن است.
گزارشگر شبکه تلویزیونی المیادین گفت: هزاران نفر از مردم اردن با برگزاری تظاهرات مجدد تاکید کردند اجازه نخواهند داد سیاست های صندوق بین المللی پول، شرایط زندگی آنها را مشخص کند. جوانان اردنی خیابان های اصلی شهرهای این کشور را بستند که گسترده ترین موج اعتراضات در این کشور در چند دهه گذشته است. تظاهرکنندگان اردنی از هر نوع رویارویی با نیروهای امنیتی خودداری می کنند. مردم اردن مشکلات خود را درباره افزایش قیمت ها، اعمال مالیات ها و حذف یارانه کالاهای اساسی، زیر پرچم این کشور مطرح می کنند.
مشکل مشترک مردم اردن و نیروهای امنیتی این کشور، خط مشی اقتصادی است که صندوق بین المللی پول تلاش می کند به امان تحمیل کند. صدای شعارهای مردم به گوش عبدالله دوم شاه اردن هم رسید و در نشست شورای سیاست های ملی این کشور تاکید کرد انداختن بار اصلاحات مالی فقط بر دوش مردم، عادلانه نیست. شاه اردن از دولت و پارلمان خواست، گفتگوهای ملی را با مشارکت احزاب، اصناف و موسسات غیردولتی هدایت کنند تا درباره لایحه قانون مالیات بر درآمد توافق شود.
همزمان با ادامه اعتراضات مردمی در اردن و تندتر شدن شعارهای آنها، سوالات درباره دلایل واقعی این تحرکات بیشتر شده است. عده ای این اعتراضات را ناشی از بی اعتمادی به نهادهای حکومتی در سایه فساد گسترده می دانند. بر اساس گزارشی که اخیرا نشریه اکونومیست منتشر کرد، امان در صدر کشورهای عربی از نظر گرانی معیشت قرار دارد. فساد رایج در نظام اردن، این کشور را به این شرایط کشانده است. به ویژه که نسل جوان اردن که بسیاری از آنها بیکار هستند، چنین شرایطی را رد می کنند. این عده می گویند خشم مردم اردن ناشی از انباشته شدن بحران های اقتصادی و ضعف عملکرد نهادهای قانونی به ویژه قوه مقننه و قضاییه این کشور است. اما مسئله خطرناکتر مرتبط بودن اعتراضات مردمی در اردن به سیاست های اخیر این کشور است، زیرا بعضی از ناظران معتقدند اردن که شاه آن در نشست اخیر سران همکاری اسلامی مشارکت کرد، از سوی بعضی کشورهای حاشیه خلیج (فارس) و در راس آنها عربستان برای مخالفت خود با معامله قرن، مجازات می شود.
رسانه های اسرائیلی به طور گسترده آنچه را که در اردن رخ می دهد پیگیری می کنند. روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت شاه سابق و نیز شاه فعلی اردن می دانستند که چگونه از کشورهای حاشیه خلیج (فارس) و آمریکا کمک دریافت کنند. اما سعودیها پس از توافق با آمریکا، مصر و امارات تصمیم گرفتند حمایت از اردن را متوقف کنند. این روزنامه اسرائیلی همچنین تاکید کرد فشارهای این رژیم بر واشنگتن برای حمایت از اردن هم کمرنگ شده است و امان در این شرایط باید روی پای خود بایستد. کانال دوم تلویزیون اسرائیل توجه این رژیم به تحولات در اردن را بیش از پیش نشان داد و تاکید کرد چشمان نگران به اوضاع اردن دوخته شده است، زیرا اردن کشور عربی بود که بهار عربی را به سلامت پشت سر گذاشت. بنابراین اوضاع اردن تحت تاثیر بحران داخلی و توقف حمایت های خارجی است. این در حالی است که عده ای هشدار می دهند طوفانی که سوریه را درنوردید ممکن است به اردن و شاید کشورهای حاشیه خلیج (فارس) هم برسد.