ظریف:
اقدام آمریکا بزدلانه بود
وزیر خارجه کشورمان اقدام ارتش آمریکا را در به شهادت رساندن سردار سلیمانی اقدامی بزدلانه و تروریستی توصیف کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پرس تی وی؛ و
زیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با لیز دوست خبرنگار بی بی سی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، اقدام ارتش آمریکا را در به شهادت رساندن سردار سلیمانی اقدامی بزدلانه و تروریستی توصیف کرد.
خبرنگار بی بی سی در بخشی از این گفتگو خطاب به محمد جواد ظریف گفت: اگر دیپلماسی نمیتواند کارساز باشد، جنبه نظامی چطور؟ شما گفتید که حملات به دو پایگاه نظامی در عراق...
محمد جواد ظریف ضمن قطع کردن صحبتهای مجری گفت: یک پایگاه نظامی! من گفتم یک پایگاه نظامی، اما آمریکا گفت دو پایگاه نظامی!
مجری ضمن تأیید صحبتهای وزیر خارجه ایران درباره تعداد پایگاههای آمریکایی در عراق گفت: پس پیام ایران همین بود؟ هیچ انتقام دیگری در کار نخواهد بود؟ آیا این گفته درست است؟ ما پیامهای مختلفی را از آیت الله خامنهای رهبر معظم ایران و فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شنیدیم که گفتند انتقام ادامه دارد.
محمد جواد ظریف گفت: شما یک پیام واحد را شنیدید. یک پیام این است که یک حمله نظامی صورت گرفت. ببخشید که این اصطلاح را بکار میبرم، اما باید بگویم که «حمله نظامی بزدلانه ای» در هنگام شب علیه یک خودروی غیرنظامی صورت گرفت که حامل ژنرال ما (سردار سلیمانی) بود. این اقدام تروریستی بود. تعریف تروریسم همین است. آنها نمیتوانستند در جبهه جنگ با سلیمانی مواجه شوند بنابر این وقتی که وی مشغول یک ماموریت صلح بود او را هدف قرار دادند. ما به یکی از پایگاهها پاسخ دادیم یعنی به پایگاهی که حمله از آنجا انجام شده بود. ما قبل از حمله به اطلاع دولت عراق رساندیم و سپس پاسخ دادیم. پاسخ نظامی در دفاع از خود - براساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل - خاتمه یافته است، اما کاری که آمریکا کرد - براساس اطلاعات نادرست و تبلیغات نادرست بود - و باعث عصبانیت بسیاری از مردم شد. بسیاری از مردم از اقدام آمریکا عصبانی هستند. آنها نیروهای نیابتی ما نیستند. خواهش میکنم که این واژه را دیگر بکار نبرید. این افراد انسان هستند. شبه نظامیان برای حمل تابوت یک انسان وارد خیابان نمیشوند. انسانها هستند که به خیابانها میآیند. آنها نه تنها به خیابانهای عراق و ایران آمدند بلکه به خیابانهای روسیه آمدند، آنها به خیابانهای هند آمدند. آنها دیروز در کالِسیوم (تماشاخانه تاریخی روم باستان واقع در ایتالیا) عکس سلیمانی را در دست داشتند. این افراد نیابتیهای ما نیستند بلکه انسانهایی هستند که از ارعاب و قلدری خسته شدند و از بی قانونی خسته شدند. این افراد خواستار کرامت هستند.
ظریف درباره ترور سردار سلیمانی: آمریکا نمیتواند از عواقب اقدام خود در امان باشد
وزیر امور خارجه کشورمان ضمن تاکید بر اینکه ایران کشوری کینه توز نیست گفت: آمریکا نمیتواند دست به اقداماتی زند، اما از عواقب واکنشهای طبیعی و مردمی به آن در امان باشد.
خبرنگار بی بی سی در بخشی دیگر از گفتگو با ظریف از وی پرسید: آیا انتقام گیری جمهوری اسلامی ایران (در واکنش به ترور سردار قاسم سلیمانی) خاتمه یافته است؟
ظریف پاسخ داد: خیر! ما کشوری کینه توز نیستیم، اما گفتیم که بر ضد یک عملیات نظامی، اقدام نظامی خواهیم کرد. کشتن (به شهادت رساندن) سلیمانی و دیگران از جمله یک مقام دولت عراق و یک فرمانده نظامی عراقی، عواقبی مردمی دارد که ما کنترلی بر آنها نداریم. آمریکا دست به عملیات میزند، اما میخواهد که از عواقب آن در امان باشد. چنین چیزی رخ نمیدهد. شما نمیتوانید ما را مقصر بدانید که رئیس جمهور آمریکا معامله موسوم به معامله قرن را منتشر کرد که اساسا باعث عصبانیت و خشم کل جهان عرب و جمعیت فلسطینی شده است. اگر در واکنش به این معامله قرن خشونتی رخ دهد ایران مسئولیتی در این مورد ندارد. اگر آمریکا یک فرمانده عراقی را میکشد و پاسخهایی (در واکنش به این اقدام آمریکا) وجود دارد و اگر آمریکا ۲۵ نفر از مردم عراق را میکشد و عراقیها به آن واکنش نشان میدهند، ربطی به ایران ندارد. عراقیها انسان هستند. عراقیها مردمی بسیار محترم و شریف هستند. عراق تاریخی پر افتخار دارد. پس عراقیها به آمریکا پاسخ میدهند و نیازی هم به ایران ندارند که به آنها بگوید به اشغالگر سرزمین شان پاسخ بدهند. این حقیقت زندگی است. لطفا این حقیقت را باور کنید. اگر باور نکنید در جهل خواهید ماند.
آمریکاییها در ۴۱ سال گذشته دنبال تغییر رژیم بودند
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: آمریکاییها در ۴۱ سال گذشته به دنبال تغییر رژیم در ایران بودند، اما در این کار ناکام ماندند.
محمد جواد ظریف در گفتگو با لیز دوست خبرنگار بی بی سی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: آنها (آمریکایی ها) میگویند که به دنبال تغییر رژیم نیستند، اما این (تغییر رژیم) تمام آن چیزی است که آنها میخواهند. این همه آن چیزی است که آنها میخواهند. آنها در ۴۱ سال گذشته خواستار این (تغییر رژیم در ایران) بوده اند. آنها در ۴۱ سال گذشته ناکام ماندند. آنها باید اذعان کنند که ایران یک واقعیت در این منطقه است.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: موضوع شروع گفتگوهای ایران و آمریکا مطرح نیست بلکه موضوع بازگشت آمریکا به میز مذاکره مطرح است.
ظریف که در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور دارد در گفتگو با «لیز دوست» (مجری بی بی سی) - به عنوان مجری نشست- در پاسخ به پرسشی درباره نقش روسیه در کمک به شروع گفتگوهای ایران و آمریکا گفت: موضوع اصلا شروع گفتگوها با آمریکا نیست بلکه موضوع درباره بازگرداندن آمریکا به پای میز مذاکرهای است که هم اکنون هم وجود دارد. ما (و سایر اعضای برجام) هر سه ماه یکبار دور این میز مذاکره دیدار میکنیم. تا آوریل سال ۲۰۱۸ , برایان هوک هم دور همین میز مذاکره میمی نشست، ولی تصمیم گرفت میز را ترک کند! اکنون آمریکا میتواند به این میز مذاکره بازگردد، اما متاسفانه پیشنهادات امانوئل مکرون و شینزو آبه و دیگران با گوش شنوا روبرو نبوده است، چون رئیس جمهور ترامپ را قانع و متقاعد کردند که ما در شرف سرنگونی هستیم و به همین علت وی نمیخواهد با رژیمی که درحال سرنگونی است گفتگو کند. به نظر من وی اشتباه میکند.
ظریف: عربستان، امارات و بحرین به ابتکار عمل هرمز پاسخ ندادند
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کشورهای عربستان و امارات به ابتکار عمل صلح هرمز پاسخ ندادند و میخواهند که شاهد تنش در منطقه باشند.
محمد جواد ظریف در پاسخ درباره ابتکار عمل صلح هرمز (HOPE) و از بین رفتن این امید گفت: خیر از بین نرفته است.
مجری گفت: عربستان سعودی و امارات عربی متحده پیشنهاد ایران را قبول نکردند.
ظریف پاسخ داد: این مشکل خودشان است. ما در سال ۱۹۸۵ - در اوج جنگ نفتکشها - بستهای را برای همکاری در خلیج فارس ارائه کردیم. دکتر ولایتی وزیر خارجه وقت ایران در نامهای به خاور پرز دکوئیار دبیر کل وقت سازمان ملل این پیشنهاد را ارائه کرد. این سند متعلق به شورای امنیت است. براساس این نامه، در قطعنامه شورای امنیت ۵۹۸ - که به جنگ ایران خاتمه داده بود -- در پاراگراف هشت از دبیر کل سازمان ملل متحد میخواهد با کشورهای منطقه مشورت کند تا ساختاری امنیتی را برای این منطقه شکل دهد. آن قطعنامه شورای امنیت که ذیل فصل هفتم بود همچنین در پاراگراف پنج از سایر کشورها میخواهد تا از اقداماتی خودداری کنند که باعث تشدید اوضاع میشود، یعنی دقیقا همان کاری که آمریکا اکنون در خلیج فارس انجام میدهد. کاری که ما کردیم تکرار همان اقدام ایران بود. من پیشنهاد همکاری امنیتی را ارائه کردم. من گفتم که ما میتوانیم مدل هلسینکی را دنبال کنیم که شامل اصول و تدابیر اعتماد ساز باشد تا بتوانیم بحث و گفتگو کنیم. من به قطر و کویت هم پیشنهاد کردم. ما پیشنهاد گفتگوی ایران و شورای همکاری خلیج فارس را ارائه کردیم. ما در سال ۲۰۱۴ به عمان پیشنهاد بسته همکاری و اعتماد سازی در خلیج فارس را ارائه کردیم. ما بالاخره در بالاترین سطح یعنی در سطح رئیس جمهور ایران ابتکار عمل صلح هرمز را ارائه کردیم. زیبایی این پیشنهاد این است که ما مجبور نیستیم دعوای کودکانه روی اسم داشته باشیم. هرمز یک تنگه است و همه قبول دارند که این تنگه اسمش هرمز است. ما از کلمه هرمز استفاده کردیم، چون نمیخواهیم واژهای را بکار ببریم که دست دیگران بهانه بدهد. این پیشنهاد رئیس جمهور روحانی است. کویت، قطر، عمان و عراق به پیشنهاد ما پاسخ دادند. یکی دو کشور مثل عربستان سعودی و امارات هستند که میخواهند در منطقه تنش باشد. ما روابط دیپلماتیک با عربستان نداریم، اما نامهای به پادشاه عربستان سعودی نوشتیم، به پادشاه بحرین نامه نوشتیم که روابط دیپلماتیک با آن نداریم، ما به رئیس امارات عربی متحده نامه نوشتیم که سطح روابط ما با آن بسیار پایین است. ما به امیر کویت، امیر قطر، سلطان فقید عمان و رئیس جمهور و نخست وزیر عراق هم نامه نوشتیم، اما سه نفر به ما پاسخ ندادند.