از پیوستن زهیر بن قین به کاروان امام حسین تا تاسیس مذهب پروتستان
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، سه شنبه بیست و یکم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و یکم ذی الحجه سال ۱۳۴۲ هجری قمری و مطابق با یازدهم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و یکم مرداد) به شرح زیر است.
پیوستن زهیر بن قین به کاروان امام حسین(ع)
(۱۳۴۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم ذی الحجه سال ۶۰ هجری قمری)
زهیر بن قین به کاروان امام حسین (ع) پیوست. زهیر بن قین بن قیس انماری بحلی از اهالی کوفه و از مردان شریف و شجاع آن محسوب می شد و به دلیل حضور در جنگها و فتوحات بسیاری، شهرت و جایگاه ویژهای نزد اهالی کوفه پیدا کرده بود. برخی از منابع، قین بن زهیر را از اصحاب حضرت محمد، پیامبر اکرم میدانند. زهیر در سال ۶۰ هجری، هنگامی که با خانواده خود از حج برمی گشت، با کاروان امام حسین که راهی کربلا بود، برخورد کرد و شیفته رفتار و اخلاق نیک امام حسین شد. زهیر با کاروان کربلا همراه شد و در روز عاشورا به فرماندهی میمنه یا سمت راست یاران امام حسین منصوب شد. زهیر پس از نماز عاشورا به دست کثیر بن عبدالله شعبی و مهاجر به اوس تمیمی به شهادت رسید. به نوشته نفس المهموم، زهیر در دوباری که به میدان رفت، ۱۲۰ نفر از یزیدیان را کشت.
ششمین دور نبرد نیروهای مقاومت یمن با عربستان
(۱۱ سال پیش، در روز یازدهم اوت ۲۰۰۹ میلادی)
ششمین دور نبرد میان ارتش یمن و شیعیان زیدی این کشور در کوههای شمال یمن و در نزدیکی مرز عربستان، آغاز شد. رزمندگان شیعی این کشور به دلیل آنکه تحت رهبری خاندان «الحوثی» مبارزه میکنند، به این نام خوانده میشوند. آنها خواستار رفع تبعیض اقتصادی و فرهنگی از منطقه خود و کاهش سطح رابطه با آمریکا هستند. اگرچه جنگهای ارتش و شیعیان یمن از سال ۲۰۰۴ آغاز شد، اما ششمین دور آن، شدیدترین و طولانیترین آنها بود. در این جنگ نیروی هوایی عربستان نیز با بمباران مواضع شیعیان کوشید تا به نظامیان یمنی کمک کند. عربستان از اوایل نوامبر سال ۲۰۰۹ نیروی زمینی خود را نیز وارد جنگ با گروه الحوثی کرد. اما سازماندهی و ورزیدگی رزمندگان الحوثی و کوهستانی بودن منطقه باعث شد تا نظامیان یمن و عربستان ناکام بمانند و با وساطت برخی قبایل یمنی، آتش بس برقرار شود. در این دور از نبردها، صدها شیعه یمنی کشته و نزدیک به ۲۰۰ هزار تن آواره شدند. شایان ذکر است با فرار منصور هادی عبد ربه در سال ۲۰۱۵ از یمن و تصرف بخشهای وسیعی از یمن به دست حوثیها که با حمایت مردم و ارتش یمن صورت گرفت، آل سعود در واکنش به از دست دادن موقعیتش در یمن از ۲۶ مارس سال ۲۰۱۵ حملات وحشیانه و ویرانگری را از زمین و هوا به یمن آغاز کرد. در این حملات که هنوز نیز ادامه دارد، بخشهای عمدهای از زیرساختهای کشور فقیر یمن ویران شده و هزاران زن و کودک کشته و میلیونها نفر آواره شده اند.
رسمیت یافتن مذهب پروتستان توسط مارتین لوتر
(۴۹۱ سال پیش در روز یازدهم اوت سال ۱۵۲۹ میلادی)
مذهب "پروتستان" توسط "مارتین لوتر" رسمیت یافت. پروتستان عنوان نهضتی دینی در عالم مسیحیت است که در قرن شانزدهم میلادی با هدف اصلاح دینی توسط مارتین لوتر شکل گرفت. آغاز قیام مارتین بر ضد کلیسای کاتولیک و استبداد روحانی، بر سر مسئله آمرزش گناهان از طرف کشیشان و پاپ بود. لوتِر آلمانی نهضت خود را پس از آن آغاز کرد که برخلاف دستور پاپ، کتاب انجیل را به زبان آلمانی ترجمه کرد و درصدد شکستن طلسم تعصبات خشک مذهب کاتولیک بود. با ترجمه آلمانی انجیل و نشر عقاید لوتر، بسیاری از مردم به او گرایش پیدا کردند و علیرغم مخالفت کلیسای کاتولیک، مارتین لوتر در یازدهم اوت ۱۵۲۹ میلادی، تأسیس رسمی مذهب پروتستان را اعلام کرد. لفظ پروتستان به معنی معترض است. این لفظ در ابتدا به چند تن از امرای امپراتوری مقدس اطلاق میشد که در مقابل تصمیم مجلس مبنی بر منع هرگونه تجدید نظر در دین، رسماً اعتراضنامهای صادر کردند. آیین پروتستان در همه ممالک، اصول آزادی فردی در امور دینی و دنیایى، قضاوت شخصی و تساهل دینی در مقابل اطاعت از سنت و مقامات رسمی دینی را در بر دارد. اساس این مذهب این است که فرد مسیحی فقط در برابر خدا مسئول است نه در برابر کلیسا. پیروان پروتستانْ کتاب مقدس را بر همین اساس تفسیر میکنند و نظریاتشان درباره اعمال و وظایف کلیسا و آیینهای مقدسْ ناشی از همین دیدگاه میباشد.
الحاق اریتره به اتیوپی
(۶۸ سال پیش، در روز یازدهم اوت سال ۱۹۵۲ میلادی)
«هایلا سلاسی» (Haile Selassie) امپراتور اتیوپی، قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد الحاق اریتره به اتیوپی را امضا کرد. سرزمین مسلمان نشین اریتره که قبلا مستعمره ایتالیا بود، در جریان جنگ جهانی دوم به اشغال انگلیس درآمد. مجمع عمومی سازمان ملل در دسامبر سال ۱۹۵۰ تصویب کرد که اریتره به صورت دولتی فدرال به اتیوپی ضمیمه شود. مردم اریتره که از الحاق کشورشان به اتیوپی ناراضی بودند، در پی نادیده گرفته شدن حقوقشان توسط دولت اتیوپی، اقدامات اعتراض آمیز خود را علیه این دولت افزایش دادند و جبهه آزادیبخش اریتره نیز از سال ۱۹۶۰ مبارزه مسلحانه برای کسب استقلال این کشور را آغاز کرد. مبارزات مردم اریتره در سال ۱۹۹۳ میلادی به نتیجه رسید و آنها در یک همه پرسی، رای به استقلال اریتره از اتیوپی دادند. اریتره در شمال شرقی قاره آفریقا و ساحل دریای سرخ، موقعیت جغرافیایی مهمی دارد و با اتیوپی، سودان و جیبوتی همسایه است.
استقلال چاد از فرانسه
(۶۰ سال پیش در چنین روزی، یازدهم اوت سال ۱۹۶۰ میلادی)
سرزمین چاد موفق به کسب استقلال از فرانسه شد و این روز، به عنوان روز ملی این کشور نامگذاری شد. در اواخر قرن نوزدهم و اوائل قرن بیستم، فرانسویها به چاد حمله کردند و در مدت سه سال، سراسر چاد را به تصرف خود درآوردند و این سرزمین عملا مستعمره فرانسه شد. در سال ۱۹۵۸ میلادی، فرانسه به چاد خودمختاری داد و دو سال بعد، در یازدهم اوت این کشور، کاملا مستقل و حکومت جمهوری در آن برقرار شد. کشور چاد با مساحت یک میلیون و ۲۸۴ هزار کیلومترمربع، در مرکز قاره آفریقا قرار دارد و با کشورهای لیبی، کامرون، سودان، آفریقای مرکزی، نیجریه و نیجر همسایه است.