پخش زنده
امروز: -
به گفته کارشناسان، در جنگ غزه از نظر وضعیت میدانی کاملا برتری از آن حماس است و صهیونیستها بسیار سردرگم هستند، به همین علت و برای تجدید قوا و آزادی اسرایی که در نزد حماس هستند، در پی برقراری آتش بس موقت اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای علیرضا تقوی نیا، کارشناس مسایل غرب آسیا در گفتگو با برنامه جهان امروز شبکه خبر درباره وضعیت کنونی جنگ غزه و تلاش صهیونیستها برای برقراری آتش بس موقت توضیحاتی داد.
سوال : دیدیم تمایل رژیم صهیونیستی را برای آتش بس موقت. این آتش بس موقت چه نیازی را از رژيم صهیونیستی مرتفع می کند .
تقوی نیا: در مورد پیشنهاد رژیم صهیونیستی در مورد آتش بس باید این نکته را اشاره کنم که از اساس ارتش رژیم صهیونیستی بعد از نبرد طوفان الاقصی در هفت اکتبر غافلگیر شد و در عمل انجام شده قرار گرفت و بدون برنامه وارد حمله به غزه شد و برآورد اطلاعاتی آن ها از وضعیت میدان در غزه و وضعیت و استحکامات و ادوات مقاومت کاملا اشتباه بود .
در نتیجه الان مثل یک موجودی هست که در باتلاق گیر کرده باشد و هر چه که بیشتر دست و پا می زند ، بیشتر فرو می رود ، شما اگر به اظهارات اخیر آقای هلسی هالیوی، فرمانده ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی توجه کنید ، متوجه می شوید که ایشان به صراحت اعلام می کند که جنگ چندین ماه دیگر ممکن است طول بکشد و می گوید که ما سلاح جادویی نداریم که حماس را به راحتی نابود بکنیم . این یک اعتراف بسیار سخت و سنگین هست .
در نتیجه رژیم صهیونیستی در حال حاضر با اختلافات داخلی بسیاری شدیدی مواجه هست. امروز مسئله اول جامعه صهیونیستی آزادی اسراست. در نتیجه صهیونیست ها سعی دارند یک با حداقل امتیازی که به حماس بدهند، مثلا یک هفته آتش بس ، بیایند و چهل اسیر خودشان را آزاد کنند و حماس به هیچ وجه این را قبول نمی کند.
چرا؟ چون برگ برنده اصلی حماس برای اعمال فشار بر جبهه داخلی رژیم صهیونیستی بحث اسراست و حماس آن مقدار اسرایی را که غیر نظامی بودند و آزادشان کرد. به این دلیل بود که نگه داری آن ها برایش سخت بود .یعنی برخی از این ها مریض بودند ، سن کمی داشتند و نیاز به مراقبت های پزشکی و بهداشتی داشتند . حماس آن ها را آزاد کرد . ولی از لحاظ میدانی حماس با آتش بس احتیاج ندارد .
یعنی از نظر وضعیت میدانی کاملا برتری از آن حماس است و اسرائیلی ها بسیار سردرگم هستند . همین دیروز از سه محور عقب نشینی کردند. در محور شمال الان در بیت لاحیا نبرد در جریان هست ، یعنی سر مرز است هنوز . از محله شجاعیه عقب نشینی کردند، همچنین از بخش هایی از خان یونس . همین امروز آقای ابوبیده، سخنگوی گردان های القسام اعلام کرد : ما از آغاز شروع تجاوز هشتصد و بیست و پنج خودروی نظامی اسرائیل را منهدم کردیم که تصاویر آن هم منتشر شده است .
در نتیجه رژیم صهیونیستی سعی دارد با اعلام پیشنهاد آتش بس و آزادی برخی از اسرای خودش تا حدی فشار خانواده اسرا را کم بکند و هم ارتشش تنفسی داشته باشد. چون واقعا ارتش اسرائیل خسته و مستاصل شده است و بیش از سه ماه است که درگیر جنگ هست و خسته شده است، بدون این که دستاورد خاصی برسد و هم این نکته را آخر عرض کنم که جبهه داخلی اسرائیل دارد به دولت فشار می آورد .
اما جبهه داخلی و آوارگان حماس که دارند و آوارگان فلسطینی غزه که دارند در بدترین شرایط روزگار را سپری می کنند ، هیچ گونه اعتراض نمی کنند.فرقش چیست ؟
فرقش این است سرزمین شان و میهن مادری شان دارند می جنگند و این ها برای سرزمین اشغالی شان دارند تلاش می کنند که تعصب و میزان دلبستگی و پیوستگی شان با این سرزمین زمین تا آسمان متفاوت است .
سوال: چرا حماس از فرصت آتش بس استفاده نمی کند . آیا هیچ فرصتی در اختیار نیروهای مقاومت فلسطینی قرار نمی داد آتش بس موقت ، من روی این کلید واژه موقت تاکید می کنم ؟
تقوی نیا : خیر ، صهیونیستها بیشتر به این آتش بس موقت نیاز دارند .
سوال: چرا؟
تقوی نیا: به این دلیل که رژیم صهیونیستی از آتش بس موقت به دنبال سازماندهی مجدد نیروهای خودش هست.اصطلاحا تجدید قوای نیروهاست و این که بتوانند با یک وضعیت بهتری از لحاظ لجستیکی وارد درگیری بشود از لحاظ روحیه رزمندگانش وارد درگیری بشود. از طرف دیگر شرط اسراییل موقت آزاد چهل اسیر است . اگر شرطش آزادی اسراء نبود حماس ممکن بود قبول کند اما حماس برگ برنده خودش را از دست نمی دهد .
همچنین شرایط میدانی هم به گونه ای هست که حماس هیچ نیازی فعلا به آتش بس نمی بیند و حتی پیام اخیر آقای یحیی سنوار به دفتر سیاسی حماس که داشتند مذاکره می کردند در مصر این بود که به شدت مقاومت کنید .از شروط حداکثر کوتاه نیایید و وضعیت میدانی ما خوب است و ما می توانیم تا چندین ماه به این وضعیت ادامه بدهیم .
می خواهم بررسی کنم الان سه ماه هست که باریکه غزه که خیلی کوچک است اما هر روز دارد راکت شلیک می شود .اگر صهیونیست ها در غزه پیشروی کردند. روزی ۱۰ متر پیشروی می کردند الانکل غزه را گرفته بودند. خوب اگر رژیم صهیونیستی دارد پیشروی می کند چرا شلیک راکت ها را نمی تواند متوقف کند.
سوال: پس این تصاویری که منتشر می شود پیشروی ها به چه صورت هست. پیشروی می کند و دوباره عقب نشینی می کند؟ مثل چیزی که برای تیپ گولانی اتفاق افتاد ؟
تقوی نیا: اصلا ببینید شیوه جنگی حماس شیوه کلاسیک نیست که در آن تلاش کند برای حفظ جبهه . شیوه درگیری حماس زد و خورد است. یعنی زدن و فرار کردن ، یعنی جنگ و گریز ، می گذارد اسراییلی ها داخل، خوب که آمدند داخل بلافاصله شبیخون می زنند و تلفات می گیرند و بلافاصله محو می شوند و می روند زیر زمین و رژیم صهیونیستی حتی اگر کل روی زمین غزه را هم بگیرد نمی تواند حماس را متوقف کند.
چرا ؟ چون نیروهای حماس از زیر زمین بیرون می آیند و ضربه شان را می زنند و اسراییلی ها روی تلفات شان خیلی حساس هستند .اصلا ارتش اسراییل، ارتش کوچکی است و جمعیت اسراییل جمعیت زیادی نیست . هفت میلیون نفر هستند کل یهودیان که از کل جهان آورده شده اند و روی تلفات حساس هستند . اصلا از اساس آن ها برای زندگی و رفاه آمدند این جا .
نیامدند برای جنگیدن و کشته شدن. اما در طرف مقابل فاکتور شهادت وجود دارد و اگر هم کشته شوند برای سرزمین مادری شان دارند کشته می شوند و با افتخار هم این را اعلام می کنند و می خواهم این نکته را عرض بکنم که رژیم صهیونیستی یک جاهایی می آید داخل ضربه می خورد. عقب نشینی می کند و تا این لحظه هیچ گونه دستاوردی نداشته است و بیش از همه این نکته را هم تاکید بکنم . بیش از همه شکست صهیونیست ها ، شکست اطلاعاتی بوده است .
سوال: درباره این شکست اطلاعاتی بیشتر میخواهیم گفتگو بکنیم با شما آقای تقوی نیا، اما من سوالی دارم درباره خبری که روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز منتشر کرده و گفته است که نابودی حماس خیالبافی است. این روزنامه آمریکایی نوشته است، تا زمانی که سرزمین فلسطین در اشغال است محو چنین گروهی غیر ممکن است. رژیم صهیونیستی هدف خود را از جنگ در نوار غزه نابودی حماس اعلام کرده است. اما با گذشت زمان تردیدها درباره محقق شدن این هدف بیشتر شده است. امانوئل مکرون از رژیم صهیونیستی خواسته هدف نهایی از جنگ بازتعریف کند. چرا که به گفته مکرون نابودی حماس مستلزم دست کم ۱۰ سال جنگ است.
دیشب بنی گاس از اعضای کابینه جنگ اشغالگران به دشواری جنگ در غزه اذعان کرده است و گفته است که اسرائیل با چالشی روبه روست که از زمان تاسیس با آن روبه رو نبوده است. گفتگو با آقای تقوی نیا را ادامه می دهیم . خبر نیویورک تایمز شنیدیم با هم ، صحبت از این بود که حماس باید برود. اما الان مقامات غربی حامی رژیم صهیونیستی و خود مقامات رژیم صهیونیستی از این صحبت می کنند که باید بازتعریف بکنیم هدف جنگ را. این را شما چطور تحلیل می کنید ؟ این شکست را رژیم صهیونیستی صهیونیستی در برابر افکار عمومی جهان چطور توجیه می کند ؟
تقوی نیا : نگاه کنید آقا مائو تسه تونگ که یکی از نظریه پردازان است و رهبر چین کمونیست است. یک تز معروف است و میگوید چریک مثل ماهی است و مردم مثل آب هستند. اگر شما بخواهید مردم را از یعنی چریک را نابود بکنید. باید این را از مردم جدا بکنید و بعد آن نابود میشود.
به طور مثال گروههای چریکی قبل از انقلاب و بعد از انقلاب در رژیم پهلوی و جمهوری اسلامی دلیل عدم موفقیت شان این بود که پشتوانه مردمی نداشتند. اما سازمانهایی که پشتوانه مردمی دارند و از اساس برخواسته از اراده مردم هستند اینها نابودی نا پذیر هستند. یعنی اصلا نابودی پذیر نیستند و قابل نابود شدن نیستند. مثلا حماس، حماس همین مردم هستند.
حماس همین مردم کرانه باختری رود اردن هستند که در طول هفتاد و پنج سال گذشته به آنها ظلم روا داشته شده است.
خانه هایشان تصرف شده اند و زمینهای کشاورزی شان به زور از ایشان گرفتند. زمینهای شان آتش زدند. همه آنها را جمع کردند توی مناطق کوچکی مثل نوار غزه. خوب اینها اراده مقاومت دارند. اراده بازپس گیری سرزمین شان دارند. فرزندشان میآید برای مبارزه در چارچوب مقاومت اسلامی و این که اسراییلیها گمان کنند که میشود حماس را نابود کرد، خیال باطل است، خوب این مردمی که الان این جا هستند، در نوار غزه، جنگ که تمام بشود، برمی گردندند و دوباره حماس همان قدرت سابق را پیدا میکند. چون حماس و به طور کلی مقاومت اسلامی و جهاد اسلامی حاصل اراده و رای و نظر مردم فلسطین است.