چاقی عامل ۱۲ درصد ناباروریها است
رئیس گروه سلامت مادران و باروری گفت: کمبود مواد مغذی و تغذیه نادرست از عوامل مهم ناباروری در زنان جوان است.
به
گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز،معصومه رجبی گفت: براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی آمار ناباروری در کل دنیا ۱۲ تا ۱۵ درصد است و در ایران براساس آخرین پیمایش سال ۱۳۹۸ شیوع کلی ناباروری ۲۰ درصد گزارش شد.
وی در خصوص علل ناباروری عنوان کرد: ۴۰ درصد علل ناباروری مردانه و ۴۰ درصد علل زنانه است. ۱۰ درصد در هر دوزوج و ۱۰ درصد با علت نامشخص است.
رجبی تاکید کرد: سیگار میتواند اثرات نامطلوبی بر بارداری داشته باشد. سیگار احتمال سقط خود به خودی و دیگر عوارض بارداری از جمله زایمان زودرس، تاخیر رشد داخل رحمی جنین، مشکلات سلامت شیرخواران و مرگ ناگهانی شیرخوار را افزایش میدهد. همچنین سیگار شانس موفقیت درمانهای ناباروری را کاهش میدهد.
وی بیان کرد: ۱۲ درصد ناباروریها دراثر وزن نامتناسب و نامتعادل است. چربیهای بدن در تولید استروژن دخیل هستند کمبود یا افزایش چربی بدن در تنظیم سیکل قاعدگی و باروری در زنان موثر است.در مردان چاقی تولید اسپرمهای ناسالم را افزیش میدهد. فعالیتهای بدنی متناسب با کنترل وزن میتواند در افزایش قدرت باروری اثرگذار باشد.
رئیس گروه سلامت مادران و باروری معاونت بهداشت با اشاره به تاثیر تغذیه بر بارداری عنوان کرد: یک رژیم غذایی مناسب حاوی مقادیر مناسب پروتئین، فیبر، انواع ویتامینها و املاح میتواند در بهبود باروری مؤثر باشد. این عوامل نه تنها بر باروری و تولیدمثل اثر میگذارند بلکه بر سلامتی فرد نیز مؤثر هستند.کمبود مواد مغذی اصلی و تغذیه نادرست از عوامل مهم کاهش تخمک گذاری و ناباروری در زنان جوان است.
وی گفت: بیماریهایی مانند دیابت، پرکاری و کم کاری تیروئید که باعث اختلال در تخمک گذاری میشوند، موجب نقص در سوخت و ساز شده که با رژیم غذایی صحیح میتوان تا حدی از ابتلا به آنها جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: رعایت اصول صحیح غذا خوردن علاوه بر حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز بیماری از جمله ناباروری، برای درمان بسیاری از بیماریها مانند بیماریهای گوارشی رفلاکس نیز مؤثر است.
وی بیان کرد: خواب زودهنگام و کافی و سحر خیزی از اصول حفظ سلامتی است. توجه به این نکته در امر تخمک گذاری از اهمیت ویژهای برخوردار است چرا که سیکل هورمونی بدن با نظم خواب، تنظیم میشود. زوجین باید از دیرخوابی و روزخوابی حتی الامکان پرهیز کنند.
رجبی ضمن تاکید بر نقش ورزش و تناسب وزن در بارداری عنوان کرد: ورزش نقش مهمی در سلامت عمومی دارد. ورزش احساس خوبی ایجاد میکند، خواب را بهبود میبخشد، سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد، به کنترل وزن کمک می کند و حملات قلبی، سکتههای مغزی، بیماری قند و برخی سرطانها را کاهش میدهد.
وی گفت:چهار جلسه ورزش ۳۰-۲۰ دقیقهای متوسط در هفته میتواند وزن را در محدوده خاص نگه داشته و باروری را به حداکثر برساند.با توجه به این که ورزشهای خیلی شدید، در فرایند تخمک گذاری در خانمها و تولید اسپرم در مردان مداخله میکند، باید از آن پرهیز کرد روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی تند (یا ورزش هوازی) برای بهره مندی از تمام فواید ورزش کافی است.
وی ضمن اشاره به نقش مخرب استرس در بارداری عنوان کرد: نه تنها استرس و چالشهای روحی باعث ناباروری میشود بلکه خود ناباروری هم سبب ایجاد استرس می شود. فشار روحی ناباروری تقریباً معادل ابتلا به سرطان یا مرگ یکی از نزدیکان در نظر گرفته میشود. همسرانی که استرس و مشکلات روحی ناشی از ناباروری را تجربه می کنند، گاهی اوقات در ارتباط با یکدیگر دچار مشکل خواهند شد.